Låna pengar

Allmänt om lån

Ett lån är helt enkelt när du som privatperson, eller ett företag, lånar pengar från en bank eller ett kreditinstitut. När du söker på nätet efter lån kommer det att dyka upp en rad med alternativ att välja mellan. Vilket som passar dig bäst beror på vad du behöver pengarna till, hur stort belopp du vill låna samt vilken ränta lånet har. Räntan beskriver hur mycket det kommer att kosta för dig att låna pengar. Till exempel, om du lånar 100 000 kronor och banken har 5% i ränta varje år betyder det att du måste betala tillbaka 100 000 kronor + 5000kr/per år. Om du lånar pengar och väljer att betala tillbaka hela summan på två år kommer du alltså att få betala 10 000 kronor mer än vad du lånade.

De flesta långivare kräver dessutom att du betalar tillbaka en liten del av lånet varje månad. Om det gäller mindre lån kan du i de flesta fall betala tillbaka allting på ett par månader. När det gäller större lån som du ska betala tillbaka på ett par år kräver de flesta att du betalar summan av räntan för en månad + amortering. Hur mycket det blir kan du räkna ut när du har en klar bild över vilken ränta som gäller samt eventuella krav din långivare har. På grund av detta är det viktigt att du letar efter lån med låg ränta för att undvika att behöva betala en stor “extra summa” varje år. Räntan är som sagt olika beroende på vilken långivare du ansöker hos, den kan också variera beroende på om det är ett bolån, snabblån eller ett privatlån.

Du tecknar ett lån genom att du skickar in en ansökan med all information, hur mycket du vill låna och under hur lång tid. Sen beroende på långivare kan de göra en kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar och hur din ekonomi ser ut. Om du är timanställd eller har betalningsanmärkningar kan det hända att du får avslag på din ansökan och inte får något lån. Det finns dock de långivare som, trots att du har betalningsanmärkningar, kan låna ut pengar.

Hur du hittar rätt lån för dig

Idag är det relativt enkelt att hitta det lån som är bäst för dig. I samband med att de flesta långivare idag finns på nätet har det skapats en rad med jämförelsesidor. Där kan du snabbt och lätt skriva in allt du söker och få flera förslag på lån som passar dig. Det tar endast ett par minuter att få fram de bästa alternativen och sedan är det bara för dig att välja den långivare som passar bäst. Det är också en bra idé att du gör lite research kring de olika lånen för att avgöra vilken sorts lån som passar dig.

Kommentarer inaktiverade för Allmänt om lån
ashe