Låna pengar

Hur fungerar ett lån?

Att låna pengar är idag mycket vanligt. Människor lånar pengar för att köpa hus, bil, båt eller för att finansiera en drömresa, ett bröllop eller vad helst det än må vara. Att ansöka om ett lån är i sig väldigt enkelt, men hur fungerar ett lån egentligen?

[IMAGE=bwPr9BbRd1mx.jpg]

Finansiella tjänster på nätet har blivit allt mer populära och den moderna tekniken gör det idag möjligt att sköta majoriteten av alla ärenden online. Du kan använda https://www.frilansfinans.se/ för att fakturera utan utan eget företag, så väl som Zmarta eller Lendo för att ansöka om lån.

[IMAGE=coXpd4emobIa.png]

Steg 1: Ansökan

[IMAGE=biSdZle7uRxd.png]

Det allra första steget som krävs för att du ska kunna låna pengar är att du gör en ansökan. Du kan ansöka direkt via en bank eller så tar du hjälp av en låneförmedlare. I ansökan fyller du i hur mycket du vill låna och hur lång avbetalningsplan du önskar ha. När du skickat in dina uppgifter kommer en kreditupplysning att tas och du får därefter svar på om du blir beviljad ett lån eller inte. Ibland kan du behöva komplettera med arbetsgivarintyg och liknande.

Steg 2: Acceptera lånet

Om du har fått ett låneerbjudande som du är nöjd med är det dags att acceptera lånet. Idag kan du i många fall signera allt över internet med hjälp av ditt BankID. Det ger en snabb och trygg affär som gör att du får dina pengar utbetalda mycket snabbare. Vissa banker använder sig dock fortfarande av fysiska papper som ska signeras och skickas in innan en utbetalning görs.

Steg 3: Vänta på pengarna

Det här är egentligen inget direkt steg i sig, men efter att du har signerat ditt lånelöfte behöver du bara invänta utbetalningen. Vissa låneformer ger direkt utbetalning, vilket betyder att du får pengarna samma dag. I andra fall kan du behöva vänta 2-3 bankdagar innan en utbetalning sker.

Låna ansvarsfullt

När du lånar pengar är det otroligt viktigt att du lånar ansvarsfullt. Du måste vara fullt medveten om att pengarna ska betalas tillbaka och att du dessutom behöver betala ränta och eventuellt andra avgifter. Låna därför aldrig mer pengar än du verkligen är i behov av och säkerställ också att din privata ekonomi faktiskt kan hantera ett lån. Idag finns det många aktörer som erbjuder lån trots en låg inkomst eller betalningsanmärkningar. Dessa lån har vanligtvis en mycket hög ränta, något som kan sätta käppar i hjulen för den med en obalanserad ekonomi.

Är du osäker? Avstå då från att låna pengar. Ett lån kräver ett stort ansvar och även om din låneansökan går igenom så är det du som låntagare som har huvudansvaret i att se till så att pengarna faktiskt kommer tillbaka till banken inom utsatt tid.

Kommentarer inaktiverade för Hur fungerar ett lån?
ashe