Låna pengar

Låna med eller utan säkerhet

När du ska låna pengar kräver vissa banker och kreditinstitut att du lånar med säkerhet. Men vad betyder det egentligen och är det bättre att låna med eller utan säkerhet när det handlar om en större summa pengar?

Låna med säkerhet

När du lånar med säkerhet betyder det att du måste kunna erbjuda långivaren någonting av värde. Om vi säger att du har ditt hus som säkerhet betyder det att banken kommer att ta över ditt hus om du inte klarar att betala tillbaka det du har lånat. Det är vanligast att låntagare använder det som köps för lånepengarna som säkerhet. Till exempel om du tar lån för att köpa en bil kan du ha bilen som säkerhet. Om du då inte klarar att betala tillbaka beloppet kommer banken att omhänderta din bil istället. Det viktigaste för långivaren är att det du lägger som säkerhet är i ett bra skick.

När du ansöker om ett lån med säkerhet kommer långivaren i de flesta fall att ställa relativt hårda krav. De kan fråga vad du behöver pengarna till och det är inte säkert att du får låna hela beloppet utan endast en viss del.

Låna utan säkerhet

Väljer du att låna utan säkerhet får du “fria händer”. Banken ställer inga speciella krav och du kan använda pengarna till i stort sett vad du vill. Du kan dessutom låna det belopp som varan kostar eller ännu mer. Lån utan säkerhet brukar vara vanligast att hitta när du söker efter lite mindre lån som smslån eller privatlån. Det som är svårt när du vill ansöka om ett lån utan säkerhet är att välja vilket eftersom det finns så många.

Kommentarer inaktiverade för Låna med eller utan säkerhet
ashe