Låna pengar

Investera som senior

Ditt privata pensionssparande behöver inte plockas ut från börsen dagen du går i pension men det kräver lite planering kring hur pengarna ska användas och när. Utöver ditt privata sparande har du den allmänna pensionen och kanske en tjänstepension. Att långsiktigt spara i aktier eller aktiefonder är de flesta överens om är en bra investering och ett av det bästa sätten att spara pengar. Men när pensionsåldern är uppnådd är det inte lika enkelt. Som pensionär måste en trygg pension kontra chansen till en högre pension ställas mot varandra. Samtidigt som en trygg pension är en säker hamn kanske det är värt att ta chansen.

Välj hur mycket risk du vill ta

Att köra på den trygga vägen är ett lågriskalternativ som ger låg avkastning men som ger en stabil utbetalning varje månad och den minskar inte om aktiemarknaden skulle gå ner. Det andra alternativet innebär en mycket högre risk. Men det innebär också chans till en större pension på grund av stigande aktiekurser. Har du nyligen gått i pension är det troligt att du har en fortsatt lång spartid, det talar för ett fortsatt större aktiesparande även om du är pensionär. Det är rimligt att planera sitt uttag av pension i minst 24 år. En relevant aspekt i allt är hur mycket pension du har då en hög pension ger större marginaler än en låg pension. En del vill ha hög risk och sover fortfarande gott om natten. Är du inte en av dem så välj mindre risk.

Planera för pengarna

En strategi är att dela upp pengarna. Pengar som ska användas inom fem år kan placeras tryggare i exempelvis räntefonder eller sparkonto med insättningsgaranti. Är sparhorisonten över fem år kan det vara en fördel att ha en fortsatt stor del i aktier eller aktiefonder. Det går även här att dela in i en längre period med högre risk och en del med lite lägre risk. Med en lång horisont på sparandet hinner ofta en nedgång vända upp innan pengarna ska användas. Minska risken stegvis, tänk i tidsperioder och vad pengarna ska användas till och när. Det gäller att fundera över premiepensionen också, vilken försäkringsform du vill ha. Är du osäker hur mycket pengar du som pensionär behöver varje månad finns olika tips och råd att ta del av.

Spara pengar i vardagen

Bara för att pensionsåldern är uppnådd betyder det inte att du behöver sluta spara. Vill du inte ha hög risk med dina sparade pengar kan en idé vara att skapa ett nytt sparande som går att ta hög risk med. Med seniordeal.se kan du få rabatterade priser på en massa olika tjänster och produkter. Det finns fina rabatter på blombud, matkassar, mobilabonnemang och mycket mer. Använd de pengarna du sparar på att använda rabatter till att investera på börsen. Du har kvar alla andra pengar men tar ändå del av chansen att få en liten guldkant på vardagen om några år. Är det i början av pensionen har du som sagt förmodligen många år där pengarna har tid att växa. Alla investeringar innebär dock en risk och en historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Men det viktigaste som pensionär är att unna sig och njuta.

Kommentarer inaktiverade för Investera som senior
ashe