Vikten av en buffert
Att ha koll på sin ekonomi är av yttersta vikt för att kunna leva gott och undvika stress och ångest för att pengarna inte ska räcka till. Det är därför viktigt, i synnerhet om man är en slösare, att göra upp en budget varje månad och hålla sig till den. Det är ett utmärkt första steg för att slippa behöva låna pengar av banker, nära och kära eller andra långivare.
Dock kan det hända oss alla att man får en oväntad utgift. Bilen kanske går sönder eller så har värmepannan satt sin sista potatis. Då är det bra att möjligheten finns att ta ett lån utan UC med många förfrågningar så att man kan lösa det akuta problemet.
Men med ett lån tillkommer alltid amortering, räntor samt andra avgifter som man förbundit sig att betala tillbaka. Det gör att man måste ha med denna utgift i sin budget.
Buffert
Om man vill undvika att behöva ta lån så ska man se till att spara ihop en buffert. Därför bör du ha med ett buffertsparande i varje månadsbudget. Så fort lönen trillar in på kontot bör du föra över en del till din buffert. Tanken med att göra det direkt är att då har du det gjort, och du vet hur mycket pengar du har kvar att leva på under resten av månaden. Väntar man med att föra över pengar till sin buffert i slutet av månaden så är det sannolikt att summan blir betydligt lägre än vad man tänkt sig och inte tillräcklig.
Bufferten ska endast användas vid behov, och då menar vi inte en ny klänning eller en konsertbiljett. Att ha en buffert ger en bra trygghet, så man slipper få panik om något dyrare går sönder och måste fixas.
Bufferten bör även vara olika stor beroende på om man hyr eller äger sin bostad, har bil eller annat fordon med mera. Dock är det alltid bättre att ha en högre buffert än en lägre då det dessutom kan vara så att mer än en sak går sönder samtidigt. Det finns trots allt en anledning till att man säger att “en olycka kommer aldrig ensam”.